logo

کاربرد اسید سولفوریک در کشاورزی

logo

اسید سولفوریک که به آن جوهر گوگرد هم گفته می¬شود، یک اسید بسیار قوی بوده که به هر میزان در آب قابل حل است.

کاربرد اسید سولفوریک در کشاورزی

اسید سولفوریک که به آن جوهر گوگرد هم گفته می¬شود، یک اسید بسیار قوی بوده که به هر میزان در آب قابل حل است.

- اسید سولفوریک


@image

اسید سولفوریک در کشاورزی

اسید سولفوریک کاربردهای مختلفی دارد. یکی از موارد استفاده اسید سولفوریک در کشاورزی برای اصلاح خاک های شور و قلیا می باشد. این ماده ی اصلاحی بسیار ارزان و قابل دسترس است.

اسید سولفوریک در کشاورزی اسید سولفوریک در اثر واکنش با نمک های کربناته یا آهک موجود در خاک، اثر می کند. این اسید به آب آبیاری اضافه شده، با کربنات کلسیم موجود در خاک واکنش داده و سولفات کلسیم آبدار یا گچ کشاورزی تشکیل می شود.

گچ خام را به صورت انبوه به سطح خاک اضافه می کنند و تفاوت آن با گچ بدست آمده از واکنش اسید سولفوریک با آهک در خاک، در سرعت اصلاح ویژگی های نامطلوب خاک های قلیا و شور می باشد.

مدت زمانی که طول میکشد تا گچ خام کشاورزی حداکثر تاثیر خود را برای اصلاح خاک بگذارد، دو الی سه سال است ولی اسید سولفوریک در طی چند روز خاک را اصلاح می کند.

- تاثیر اسید سولفوریک بر خاک کشاورزی

قیمت اسید سولفوریک کشاورزی

ایراد خاک های قلیایی و شور به علت سدیم است که به سطح ذرات کلوئیدی خاک چسبیده. در اثر واکنش آهک موجود در خاک با اسید سولفوریک ، سولفات کلسیم آبدار یا گچ کشاورزی تولید می شود. کلسیم که از انحلال گچ حاصل می شود، جایگزین سدیم که به سطح ذرات خاک چسبیده، می باشد.

سدیم به محلول خاک وارد می شود و با آنیون سولفات که از سولفات کلسیم نمک آزاد شده، محلول سولفات سدیم را تولید می کند. سدیم ابتدا به همراه آب مورد استفاده برای آبیاری آزاد می شود و سپس شسته شده و به مرور زمان از دسترس ریشه ی گیاهان خارج می شود. <Br>

مقدار اسید سولفوریک که برای اصلاح یک هکتار خاک مورد نیاز است، با توجه به هدف کار و میزان و نوع مواد اضافی خاک که باید حذف شوند، متغیراست. به عنوان مثال خاکی که شوری آن از نوع سدیم است با خاکی که شوری آن از نوع منیزیم است، تفاوت دارد.

خطر منیزیم بسیار بیشتر از سدیم است؛ اما در آنالیز ها برخلاف معضل بزرگ قلیایی بودن منیزیم، تنها به سدیم و خطرات آن توجه می شود. کاتیون منیزیم دو بار مثبت دارد و نسبت به سدیم شعاع کریستالیی شدن آن کوچکتر است.

بار مثبت کاتیون منیزیم دانسیته بالایی داشته و این باعث می شود شعاع هیدراته آن در محلول خاک افزایش یابد؛ که در نتیجه ی آن خاک دانه ها و ساختمان خاک منهدم خواهد شد.

زمانی که اسید سولفوریک به خاک اضافه شود، به سرعت با آهک های موجود در خاک واکنش نشان داده و خنثی می شود. معمولا واکنش اسید سولفوریک با کربنات های موجود در خاک، سولفات کلسیم آبدار( گچ کشاورزی) و به مقدار بسیار کم سولفات منیزیم، سولفات مضاعف کلسیم و منیزیم تولید می کند.

این واکنش ها (خنثی شدن اسید سولفوریک با آهک) بسیار سریع صورت گرفته و بدلیل ماندگار نبودن اسید در خاک، خسارتی به ریشه گیاه وارد نمی-شود. همچنین استفاده از اسید سولفوریک برای اصلاح ویژگی های نامطلوب خاک رسی، روش اقتصادی و به صرفه ای میباشد.

به عنوان مثال در مزارع و باغ های کشاورزی برای کاهش قلیای آب و خاک مخصوصا در باغ های پسته استان کرمان، از اسید سولفوریک 98% استفاده می شود که بعد از دو تا سه بار استفاده از این اسید به عنوان ماده اصلاحی، مشکل تهویه ی خاک حل شده و نفوذ پذیری خاک نیز افزایش می یابد. زمانی که مشکل تهویه خاک رسی حل شود، زمینه ی ایجاد و رشد بخش مهمی از عامل ایجاد کننده ی بیماری های خاک از بین می رود.


@image


- روش استفاده از اسید سولفوریک در آبیاری

اسید سولفوریک در گلخانه

به علت خطر سوختگی در اثر تماس این اسید با بدن رعایت کامل نکات ایمنی بسیار ضروری است. بهترین روش استفاده از اسید سولفوریک در گلخانه برای مخلوط کردن با آب آبیاری، استفاده از گالن حاوی اسید است. مقدار اسیدی که باید وارد آب مصرفی شود به اندازه ای است که PH آب به 5 تا 5/5 برسد که با استفاده از کاغذ تورنسل می توان PH را تنظیم کرد.

- - افزایش نفوذ پذیری خاک های رسی و سنگین

مشکلی که خاک های رسی دارند، نفوذ پذیری کم آنها نسبت به آب و حرکت هوا می باشد. این خاک ها بعد از چند روز آبیاری باز هم خیس بوده و از آب اشباع هستند؛ که باعث اختلال تهویه خاک شده و ریشه گیاه صدمه می بیند.

یکی از راهکارهای افزایش نفوذپذیری این خاک ها استفاده از شن جهت اصلاح بافت خاک است. ولی یک تا دو سال بعد از اضافه کردن شن به خاک رسی، اثری از آنها روی سطح خاک دیده نمی شود.

به همین دلیل این روش از نظر اقتصادی و فنی قابل توجیه نیست. روش دیگر برای افزایش نفوذپذیری استفاده از اسید سولفوریک است که از نظر اقتصادی هم به صرفه است. بعد از دو الی سه مرتبه استفاده از این ماده برای اصلاح خاک، نفوذپذیری افزایش یافته و مشکل تهویه خاک هم برطرف می¬شود.

مقالاتی که شاید دوست داشته باشید بخوانید:

اسید سولفوریک چه نوع ماده ای است؟

قیمت اسید سولفوریک را چه عواملی تعیین می کند؟

اسید سولفوریک 98 درصد،پایدار ترین اسید

فروش اسید سولفوریک برای چه صنایعی اهمیت دارد؟

تولید اسید سولفوریک،ماده اولیه صنایع شیمیایی

کاربرد اسید سولفونیک LABS